top of page

Avrupa seyahati için geçerli bir pasaporta ve pasaport türünüze göre vizeye ihtiyacınız var. Pasaport nasıl alınır, hangi durumlarda vizeye ihtiyaç duyulur, vize süreci zor mu gibi birçok sorunuz olabilir. Tüm bunlar hakkında size net bilgiler sunmaya çalıştık.

PASAPORT NASIL ALINIR?

Pasaport almak, son derece kolay bir süreçten oluşuyor. Temel adımlar şu şekilde:

- İnternet üzerinden randevu almak

- Bankaya cüzdan ve harç bedeli yatırmak

- Biyometrik fotoğraf çektirmek

- Başvuru tarihinde nüfus müdürlüğüne gitmek

Aşağıda verdiğimiz linke tıklayarak, online randevu sistemine girin. Orada istenen bilgileri doldurun ve size uygun tarihi seçin. İstediğiniz ilçedeki nüfus müdürlüğünden başvuru yapabilirsiniz. Size en yakın müdürlüğü, başvuru yeriniz olarak seçin.

Online Randevu Sistemi

İstediğiniz herhangi bir bankaya giderek, pasaport için cüzdan bedeli ve harç bedeli yatırmak istediğinizi belirtin. Kaç yıllık harç yatırmak istediğinizi söylemeniz gerekiyor. Harç bedellerini aşağıda bulabilirsiniz. Bu arada bankadan alacağınız makbuzlarda kaşe ve ıslak imza bulunmalı. Makbuzlar başvuru gününde lazım olacak.

Fotoğrafçıya gidin ve pasaport için biyometrik fotoğraf çektirmek istediğinizi söyleyin. En az iki adet bulunması gerekiyor. Biyometrik fotoğraf, normal vesikalık fotoğraftan farklıdır. İnternetten örneklere bakabilirsiniz. Saçınız, yüzünüzü ve kulaklarınızı kapatmamalı. Arka fon beyaz olmalı. Fotoğraf çekilirken gülümsemeyin ve herhangi bir mimik yapmayın.

Başvuru tarihinde nüfus müdürlüğüne giderek başvurunuzu yapabilirsiniz. Kimliğinizi, biyometrik fotoğraflarınızı ve bankadan aldığınız makbuzları unutmayın. Başvuru esnasında parmak izi vereceksiniz. Çok kısa bir işlemin ardından başvurunuz tamamlanacak.

Çok yoğunluk olmazsa, pasaportunuz 3-4 gün içerisinde posta ile evinize gönderilecek.

CÜZDAN & HARÇ BEDELLERİ (2024)

Cüzdan Bedeli: 790,00 TL

6 Aylık Harç: 1.639,30 TL

1 Yıllık Harç: 2.396,60 TL

2 Yıllık Harç: 3.912,60 TL

3 Yıllık Harç: 5.558,30 TL

4-10 Yıllık Harç: 7.833,00 TL

Altı aylık pasaporta vize ve seyahat izni verilmediğini, bir senelik pasaportların da vize başvurularında sıkıntı yaşatacağını lütfen unutmayın.

KAÇ ÇEŞİT PASAPORT VAR?

Ülkemizde 5 çeşit pasaport bulunmaktadır.

Bordo (Umuma Mahsus): Standart pasaport türü. Her vatandaş, bordo pasaport alma hakkına sahiptir. Aşağıdaki pasaport türlerini alma hakkına sahip değilseniz, bordo almanız gerekiyor. En sık kullanılan pasaport çeşididir.. Yukarıdaki cüzdan bedeli ve harç bedelleri, bu çeşit için geçerlidir. Diğer pasaport türlerine sahip olan kişiler, sadece 501,00 TL tutarındaki cüzdan bedelini ödemektedir.

Bordo pasaportunuz varsa, Avrupa gezilerine katılabilmek için Schengen vizesi almanız gerekiyor. Avrupa'da ziyaret ettiğimiz ülkelerden Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk, Makedonya ve Andorra, bordo pasaport sahiplerinden vize istemiyor. Bunlar dışındaki ülkeler, geçerli Schengen vizesi talep ediyor.

Yeşil (Hususi): Bu pasaport türünden, belirli bir kıdeme ulaşan devlet memurları yararlanmaktadır. Gerekli koşulları sağlayan öğretmen, doktor, memur gibi kişiler, bu hususi pasaportu alabilirler. Ayrıca bu kişilerin eşleri ve 25 yaşını aşmamış çocukları da bu imkandan yararlanabilir. Eğer memur, memur eşi ya da memur çocuğuysanız, yeşil pasaport alma hakkınız olabilir. O nedenle bunu kurumunuza danışın ve bilgi alın. Yeşil pasaport sahipleri, rotamızdaki tüm ülkelere serbest girme hakkına sahiptir. Dolayısıyla Schengen vizesi almalarına gerek yoktur. Ayrıca yukarıda belirttiğimiz gibi, bu kişiler pasaport için harç ödememektedir.

Bordo ve yeşil pasaportlar, bizi ilgilendiren pasaport türleridir. Genel kültür olması açısından diğer pasaportlara da kısaca değinelim. Diğer üç pasaport türü şu şekilde:

Gri (Hizmet): Bu pasaport, yurt dışında çeşitli resmi görevlere, konferanslara vb. organizasyonlara katılan katılımcılara verilir. Bu kişilere, görevlendirildikleri devlet kurumu tarafından bu hak sağlanır. Birçok ülke, gri pasaport sahiplerinden vize istemez. Ayrıca bu pasaport özel işler için kullanılmaz.

Siyah (Diplomatik): Üst düzey devlet görevlileri ve bürokratlar tarafından kullanılır. Bu kişiler, birçok ülkeye vizeye ihtiiyaç duymadan seyahat edebilirler.

Kırmızı (Geçici): Bu pasaport, seyahat esnasında pasaportunuzu kaybetmeniz durumunda verilir. O şehirdeki Türkiye temsilciliği, ülkenize dönmeniz için bu geçici pasaportu düzenler. Türkiye'ye geri dönmek dışında hiçbir şey için kullanamazsınız.

ÖĞRENCİLER HARÇTAN MUAF

Öğrenimi devam eden öğrenciler, okullarında bulunan öğrenci işleri görevlilerine danışabilir. Çok kolay bir şekilde pasaport harcından muaf olabilirsiniz. Gerekli başvuruyu yapın ve muafiyet belgenizi alın. Bu sayede pasaport harcı ödememiş olacaksınız. Sadece 501,00 TL tutarındaki cüzdan bedelini ödemeniz gerekiyor. Eğer öğrenci işleri görevlisi, bu konu hakkında size sağlıklı ve tam bilgi veremiyorsa, bize ulaşabilirsiniz.

SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR?

Vize, zor ve korkutucu görünen bir süreçtir. Aslında pek de öyle değildir. İnsan, bilmediği şeyden korkar. Bizi korkutan bu bilinmezliktir.

Schengen vizesi, rotamızdaki tüm ülkelere serbest bir şekilde girme hakkı sağlar. Bu vizeyi almak için, rotamızdaki ülkelerden birine başvuru yapıyoruz.

 

Seyahatimizi nasıl yapacağımızı, nerelerde konaklayacağımızı, resmi izinlerimizi kendilerine sunuyoruz. Bunun yanı sıra, siz de kendinizle ilgili birkaç belge sunuyorsunuz. Çalıştığınıza ya da öğrenim gördüğünüze dair belgeler, maddi durumunuzla ilgili belgeler gibi... Vize departmanımız, tüm belge hazırlama sürecinizde yanınızda bulunuyor ve size her türlü konuda yardımcı oluyor. O nedenle asla endişe etmeyin. ''Şu belgeyi nereden bulacağım, bunu nasıl alacağım'' gibi dertleriniz olmayacak. Tüm bu süreçte destek veriyoruz.

İstenen belgeleri tek bir günde toplayabilirsiniz. Anlayacağınız öyle sıkılacak, korkacak bir durum yok ortada. Vize ile ilgili yıllardır dolaşan şehir efsanelerinin yersiz olduğunu görmüş olacaksınız. Yılların verdiği vize tecrübesiyle, bunun için buradayız. Vize onayı, konsolosluktaki yoğunluğa göre ortalama 1-2 hafta içinde belli olmaktadır. Başvurumuzu yaptıktan 3 gün sonra da vizeniz onaylanabilir, 10 gün sonra da... Bu nedenle başvuruları erken yapıyoruz ve ''ya seyahat tarihine yetişmezse'' stresini ortadan kaldırıyoruz.

Bahsettiğimiz tüm konularla ilgili aklınıza takılanlar varsa, bize 7/24 ulaşabilirsiniz.

bottom of page